Ηλιακή Παρατήρηση Κρατήσεις

No bookings available
Loading...
Κατηγορία:

Ηλιακή Παρατήρηση

Ηλιακή προστασία.
Τα ηλιακά τηλεσκόπια είναι εξοπλισμένα με προστατευτικά φίλτρα ακτινοβολίας τύπου IR / UV cut για ασφαλή ηλιακή παρατήρηση.

 

ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΜΑΤΙΑ. ΚΥΝΔΙΝΟΣ ΤΥΦΛΩΣΗΣ

 

Η παρατήρηση στα αστεροσκοπεία μας όσο επικρατούν τα μέτρα κατά του Κορονοϊού (COVID-19), θα πραγματοποιήται με τεχνιτά μέσα ειδικών καμερών και οθονών και με την χρήση μάσκας.

 

Παρατήρηση της φωτοσφαίρας στα 540nm (πράσινο). Το διοπτρικό τηλεσκόπιο Skywatcher Equinox-120 Pro 120mm 900mm ED-APO Refractor Telescope with 2 “prism Hershel filter Continuum στα 540nm (πράσινο). Με τη βοήθεια του μεγάλου εστιακού μήκους του οργάνου είναι εξαιρετικά εύκολο να παρατηρήσετε σχηματισμούς ηλιακών κηλίδων, της σκιάς, και παρασκιάς  γύρω απο αυτές. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα προβολής της ηλιακής εικόνας στην οθόνη προβολής (οθόνη) με διάμετρο 50 εκατοστών. Τα ηλιακά τηλεσκόπια έχουν εστιαστές με δεκαδική υποδιαίρεση τύπο crayford με χαλύβδινους δρομείς για ακριβή εστίαση.

Παρατήρηση χρωμόσφαιρας. (στο κόκκινο χρώμα). Φίλτρο υδρογόνο CORONADO (Ha) σε 656,23nm με μπροστινό Etalon D = 60mm και BF1
Με διάθλαση ED80 Pro-Series διάμετρος και εστιακό μήκος 80mm F600mm με εστιακό λόγο f / 7.5 σε συνδυασμό με φίλτρο υδρογόνου Ha Front Etalon D = 60mm και BF10 σε 656,28nm, είμαστε σε θέση να δούμε την χρωμόσφαιρα (την ηλιακή ατμόσφαιρα).

Οι γρήγορες αλλαγές στη χρωμόσφαιρα, (μέσα σε διάστημα ακόμη και λίγων λεπτών), μας δίνουν ευκαιρία να δούμε εκτενείς σχηματισμούς εκρηκτικές προβολές (πίδακες με λαμπερό υδρογόνο με διαστάσεις που ξεπερνούν μερικές φορές και 500.000 χλμ !!!) και ηλιακές εκλάμψεις που είναι εξαιρετικά βίαιο φαινόμενο που εμφανίζεται στην ηλιακή χρωμόσφαιρα.

Με τη βοήθεια του ρυθμιστή (Tuner) στο φίλτρο υδρογόνου μπορούμε να δούμε τα βαθύτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του ήλιου. Τα εντυπωσιακά χρωμοσφαιρικά φαινόμενα εξελίσσονται γρήγορα και γίνονται αντιληπτά μέσα σε λίγα λεπτά. Οι κηλίδες του ήλιου, οι πυρσοί, οι προεξοχές και οι εκλάμψεις μπορούν να παρατηρηθούν σχεδόν καθημερινά (όταν ο καιρός το επιτρέπει) μέσω των τηλεσκοπίων, αλλά και μέσω της κάμερας και της οθόνης CCD. Είναι επίσης δυνατό από τον επισκέπτη να τραβήξει φωτογραφίες.

Παρατηρώντας το φως του ήλιου με το φασματογράφο – φασματοσκόπιο. Αν και είναι σχετικά σπάνιο για κάποιον να παρατηρήσει το φως του ήλιου μέσω φασματογράφου, στο αστεροσκοπείο του Astronomy Cafe της Ρόδου, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν την ανάλυση του φωτός του ήλιου με φασματογράφο υψηλής ανάλυσης (ανακλαστικό φράγμα 1200 γραμμές / mm 12,32Å / mm) .

Ο παρατηρητής μπορεί να παρατηρήσει το ηλιακό φάσμα με τις εκατοντάδες γραμμές απορρόφησης Fraunhofer με ένα σκηνικό εκπληκτικών χρωμάτων της ίριδας (το ουράνιο τόξο !!). Εκτός από την οφθαλμοσκοπική παρατήρηση, μπορούμε να προσθέσουμε μια κάμερα για τη φωτογράφηση του ηλιακού φάσματος.