Ηλιακή Παρατήρηση Κρατήσεις

No bookings available
Loading...
Κατηγορία:

Περιγραφή

Ηλιακή Παρατήρηση

Ηλιακή προστασία.
Κατά την διάρκεια της ηλιακής παρατήρηση χρησιμοποιούνται στους προσοφθάλμιους φακούς ειδικά φίλτρα αποκοπής των (IR/UV) υπεριωδών και υπέρυθρων ακτινοβολιών καθώς επίσης πιστοποιημένα ηλιακά φίλτρα.

ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕ ΓΥΜΝΑ ΜΑΤΙΑ. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΥΦΛΩΣΗΣ

Η διάρκεια της ηλιακής παρατήρησης είναι 60 λεπτά περίπου και θα την ζήσετε ζωντανά παρέα μαζί με τον ιδιοκτήτη του Astronomy Cafe,  Στέργο Μανώλακα. Η παρατήρηση ξεκινά με την εισαγωγή και επεξήγηση των ηλιακών τηλεσκοπίων και φίλτρων καθώς επίσης μια περίληψη των φαινομένων του ήλιου. Αναλύουμε το φώς με φασματογράφο υψηλής ανάλυσης στα χρώματα της ίριδας και στη συνέχεια ξεκινάμε την παρατήρηση του ηλίου. Μετά την παρατήρηση ξεκινάμε μαζί την φωτογράφιση του ηλίου με ειδική κάμερα. Όλοι μπορούν να δούν ζωντανά πώς γίνετε αυτή η φωτογράφηση.

Στη συνέχεια γίνετε η επεξεργασία των εικόνων της φωτόσφαιρας, της χρωμόσφαιρας και όλων των ηλιακών φαινομένων της επιφάνειας του ήλιου. Με αυτή την διαδικασία γίνονται ορατές και αντιληπτές πολλές λεπτομέρειες που κατά την απλή παρατήρηση με το τηλεσκόπιο είναι πολύ δύσκολο να τις αντιληφθεί το μάτι. Τελειώνοντας σας αποστέλλουμε με e-mail τις επεξεργασμένες φωτογραφίες σαν αναμνηστικό της ηλιακής παρατήρησης. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι το αστέρι της ημέρας είναι ζωντανό και τα φαινόμενα μπορεί να κυμαίνουν ως προς την δραστηριότητά τους.

Η παρατήρηση στα αστεροσκοπεία μας όσο επικρατούν τα μέτρα κατά του Κορονοϊού (COVID-19), θα πραγματοποιήται με τεχνιτά μέσα ειδικών καμερών και οθονών και με την χρήση μάσκας.

Παρατήρηση της φωτοσφαίρας στα 540nm (πράσινο). Το διοπτρικό τηλεσκόπιο Skywatcher Equinox-120 Pro 120mm 900mm ED-APO Refractor Telescope with 2 “prism Hershel filter Continuum στα 540nm (πράσινο). Με τη βοήθεια του μεγάλου εστιακού μήκους του οργάνου είναι εξαιρετικά εύκολο να παρατηρήσετε σχηματισμούς ηλιακών κηλίδων, της σκιάς, και παρασκιάς  γύρω απο αυτές. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα προβολής της ηλιακής εικόνας στην οθόνη προβολής (οθόνη) με διάμετρο 50 εκατοστών. Τα ηλιακά τηλεσκόπια έχουν εστιαστές με δεκαδική υποδιαίρεση τύπο crayford με χαλύβδινους δρομείς για ακριβή εστίαση.

Παρατήρηση χρωμόσφαιρας. (στο κόκκινο χρώμα). Φίλτρο υδρογόνο CORONADO (Ha) σε 656,23nm με μπροστινό Etalon D = 60mm και BF1
Με διάθλαση ED80 Pro-Series διάμετρος και εστιακό μήκος 80mm F600mm με εστιακό λόγο f / 7.5 σε συνδυασμό με φίλτρο υδρογόνου Ha Front Etalon D = 60mm και BF10 σε 656,28nm, είμαστε σε θέση να δούμε την χρωμόσφαιρα (την ηλιακή ατμόσφαιρα).

Οι γρήγορες αλλαγές στη χρωμόσφαιρα, (μέσα σε διάστημα ακόμη και λίγων λεπτών), μας δίνουν ευκαιρία να δούμε εκτενείς σχηματισμούς εκρηκτικές προβολές (πίδακες με λαμπερό υδρογόνο με διαστάσεις που ξεπερνούν μερικές φορές και 500.000 χλμ !!!) και ηλιακές εκλάμψεις που είναι εξαιρετικά βίαιο φαινόμενο που εμφανίζεται στην ηλιακή χρωμόσφαιρα.

Με τη βοήθεια του ρυθμιστή (Tuner) στο φίλτρο υδρογόνου μπορούμε να δούμε τα βαθύτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του ήλιου. Τα εντυπωσιακά χρωμοσφαιρικά φαινόμενα εξελίσσονται γρήγορα και γίνονται αντιληπτά μέσα σε λίγα λεπτά. Οι κηλίδες του ήλιου, οι πυρσοί, οι προεξοχές και οι εκλάμψεις μπορούν να παρατηρηθούν σχεδόν καθημερινά (όταν ο καιρός το επιτρέπει) μέσω των τηλεσκοπίων, αλλά και μέσω της κάμερας και της οθόνης CCD. Είναι επίσης δυνατό από τον επισκέπτη να τραβήξει φωτογραφίες.

Παρατηρώντας το φως του ήλιου με το φασματογράφο – φασματοσκόπιο. Αν και είναι σχετικά σπάνιο για κάποιον να παρατηρήσει το φως του ήλιου μέσω φασματογράφου, στο αστεροσκοπείο του Astronomy Cafe της Ρόδου, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν την ανάλυση του φωτός του ήλιου με φασματογράφο υψηλής ανάλυσης (ανακλαστικό φράγμα 1200 γραμμές / mm 12,32Å / mm) .

Ο παρατηρητής μπορεί να παρατηρήσει το ηλιακό φάσμα με τις εκατοντάδες γραμμές απορρόφησης Fraunhofer με ένα σκηνικό εκπληκτικών χρωμάτων της ίριδας (το ουράνιο τόξο !!). Εκτός από την οφθαλμοσκοπική παρατήρηση, μπορούμε να προσθέσουμε μια κάμερα για τη φωτογράφηση του ηλιακού φάσματος.